På gården ligger Stiftsgårdens vackra kapell som invigdes år 1970. Kapellets portar står alltid öppna för våra gäster att besöka när det passar och används flitigt som mötesplats för våra olika grupper. I vårt kapell kan ni finna en stund av stillhet och ro och samtidigt njuta av det vackra krucifixet framme vid altaret, gjort av den berömda träsnidaren Eva Spångberg (d.2011). Vårt kapell rymmer ca 100 personer.
Det gemensamma andaktslivets tider och former anpassas efter gårdens gäster.
Vänligen fråga i receptionen efter de aktuella andakts- och gudstjänsttiderna.
Historia om vårt kapell
Det första kapellet på Tallnäs var den så kallade Ångbåten nere vid sjön. Detta var en enkel byggnad utan så mycket inredning och snart kände man att man ville ha något mer. Eftersom man inte då hade pengar till att bygga ett helt nytt kapell så inredde man Gula Paviljongen till kapell. Gula Paviljongen användes som kapell i 13 år men då hade fonden för ett nytt kapells uppförande vuxit till sig och man kunde sätta spaden i jorden. Annandag Pingst 1970 invigdes det nuvarande kapellet. Kapellet är till för alla gårdens besökare och står därför alltid öppet.
I kapellet kan vi hitta symboler som kan återknytas med bibelns personer. Vi har fyra takstolar som får symbolisera de fyra evangelisterna och tolv pelare som får vara symbol för lärjungarna.
Om vi tittar upp i taket så ser vi att likheten med en uppochner vänd båt är stor. Båten hittar vi också i bibeln. Vi har Noas ark, Jesus fanns ofta i eller i närheten av båtar och vi kan likna kyrkan vid en båt med sin besättning som den kristna församlingen.
Korset längst fram i kapellet är ett Triumfkrucifix och det innebär att Jesus är avbildad stående och med en krona på huvudet. Konstnären är Eva Spångberg och hon tillverkade korset 1970. Om vi tittar närmare på korset så finns det mycket symbolik i detta också. Jesus står med öppen famn till oss som finns i kapellet och välkomnar oss till himmelen. De breda fötterna vill leda tanken till tiden Jesus gick på jorden. Kroppen ska uttrycka kamp och styrka. Den röda färgen i dräkten står för Kristi blod men är också konungens färg. Sicksackmönstret på dräkten symboliserar växlingarna i livet av gott och ont.
Längst bak i kapellet har vi ett ljusträd. Vill man så kan man se symboliken här med den brinnande busken. Alla som vill har möjlighet att tända ett ljus och be en bön.
Klockstapeln som står vid sidan av Storgården kom till i samband med att man gjorde om Gula Paviljongen till kapell. Den invigdes 18 november 1956 och på klockan står det inristat ”Du som har kommit till vår jord och gått de ungas väg”.
