Utflyktsmål

Stiftsgården Tallnäs är idealiskt belägen mitt i Småland och inom en radie av fyra mil finner man många intressanta och spännande utflyktsmål. Vi vill visa på några av dessa:

Boda Borg
Är ni sugna på äventyr ska ni besöka äventyrs- och samarbetshuset Boda Borg i Sävsjö. Där arbetar man i lag om att lösa uppgifter som finns i olika rum enligt konceptet Fångarna på fortet. Boda Borg ligger 4 mil öster om Stiftsgården Tallnäs.

High Chaparral
Om man vill uppleva Vilda Västern och leka cowboy för en dag ska man göra ett besök på High Chaparral i Hillerstorp. Där erbjuds en helt unik vilda västernanläggning med stuntshower, ångtågsfärder, nöjesfält och riktiga revolvermän. High Chaparall har öppet 25/5-25/8 och ligger ungefär 3 mil från Stiftsgården Tallnäs.

Nydala Klosterkyrka och klosterträdgård
Nydala kloster är en gammal historisk plats med anor från 1100-talet. Här fanns ett munkkloster och fortfarande finns delar av klosterkyrkan kvar. Här finns också en nyanlagd klosterträdgård. Från Nydala går Munkaleden till Byarum via Tallnäs.

Tabergs topp och gruva
En utflykt till Tabergs topp är att rekommendera om man vill titta på magnifik utsikt. Tabergs topp ligger 343 m ö h eller 140 m över omgivningarna och Linné kallade en gång berget för ”Smålands mirakel.” Den bergart som berget består av finns bara i Taberg och på en annan plats i världen.

Sommartid är det dessutom guidade turer för besök i gruvan. Där får man höra berättelser om vad som hänt med berget genom århundradena.

Store Mosse nationalpark med naturrum
Store Mosse är den största orörda myrmarken söder om Lappland. Växtligheten liknar den norrländska vildmarken och du har chansen att få se både älg och kungsörn. Här finns mer än 40 km vandringsleder. Utanför Hillerstorp finns Naturum Store Mosse. Här kan man följa fågellivet i det stora panorama fönstret. Naturrum är öppet vissa dagar under hela året.

Paddling i Härån
Är vädret fint och humöret på topp är en kanottur i Härån med utgångspunkt Svenarum, ett äventyr. Här paddlar man genom vacker natur och rikt fågelliv. Svenarums kanotuthyrning ligger utmed riksväg 30, ungefär 1,5 mil från Stiftsgården Tallnäs.

Vandalorum
Är man intresserad av konst och design då ska man göra ett besök på Vandalorum i Värnamo. Där finns också restaurang och butik där du bl.a. kan köpa design- och konstböcker och Vandalorums egna produkter i samarbete med formgivare. I Småland finns också möbelriket med centrum i Lammhult och Glasriket.

Apladalen
Vill man uppleva ett levande kulturarv från en svunnen tid ska man bege sig till naturparken Apladalen i Värnamo. Här kan man bl.a. gå runt och titta i de gamla husen med anor från 1700- och 1800-talet. Dessutom finns en stor modern lekpark för barn.

Isaberg
Isaberg i Hestra kan man besöka både under vinter- och sommartid. Vintertid har Isabergs skidanläggning södra Sveriges bästa pister. Sommartid finns möjlighet att uppleva den vackra naturen runt Isaberg. Där finns bl.a. vandringsleder, cykelstigar, kanotpaddling och golfanläggning.